Windows Server Backup Kurulumu ve Yapılandırılması
Active Directory sunucusu üzerinden “Server Manager” açılır ve “Add roles and features” tıklanır.

Gelen karşılama ekranında, bu ekran üzerinden yapabileceklerimiz hakkında bilgiler verilmektedir, next diyerek devam ediyoruz.

Role-based or feature-based installation : Rol ve özellik bazında ekleme kurulum yapma imkânı verir. Windows Server 2016 içerisinde sahip olduğumuz sürüme göre, içerisinde bulunan ve ihtiyacımız olan rol ve özellikleri buradan ekleyip kaldırabilmekteyiz. Role-based or feature-based installation seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

“Server Selection” alanında rolün hangi sunucuya kurulacağı bilgisini seçiyoruz ve devam ediyoruz.

Server Roles alanında herhangi bir rol seçmeden devam ediyoruz.

Windows Server Backup özelliği Features alanında yer almaktadır. Windows Server Backup seçerek devam ediyoruz.

Gelen ekranda Windows Server Backup özelliğini kuracağını belirtiyor, restart gerekiyorsa restart yapması için “Restart the destination server automatically if required” kutusunu işaretliyoruz. Ancak Windows Server Backup kurulumları restart gerektirmemektedir. Install seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.

Kurulumun tamamlandığı bilgisi gelmektedir.

AD üzerinde Backupların Tutulacağı Alanın Belirlenmesi
Sunucumuza 100 GB’lık bir alan ekledikten sonra bu alanı aşağıdaki şekilde tanımlıyoruz. Bu diski bu şekilde bırakıyoruz, backup alma sırasında detaylı açıklaması yapılacaktır.

Windows Server Backup ekranını açıyoruz sonrasında, sunucunun sadece 1 kez backup’ı alınacaksa ve bu olayın sürekli yapılması istenmiyorsa “Backup Once” seçeneği seçilerek devam edilir. Backup’dan geri dönüş için “Recover” seçeneği kullanılmaktadır. Sürekli belirli aralıklarla backup alınmasını istiyorsak “Backup Schedule” seçeneği üzerinden devam edilmelidir.


Gelen ekranda bize backup alacağımız sunucunun full backup’ını alıp almayacağımızı sormaktadır. Sunucunun full backup’ını alacaksak, “Full Server (recommended)” seçerek, sadece bizim istediğimiz alanların backup’ının alınmasını istiyorsak “Custom” seçeneğini seçerek devam edeceğiz.

Custom üzerinden ilerlediğimizde nelerin backup’ını aldırmak istiyorsak, “Add Items” üzerinden seçmemiz gerekmektedir.

Eğer sadece Active Directory’nin backup’ını aldırmak istiyorsak, “System State” seçmemiz gerekmektedir.

Ancak biz genelde AD’lerimizin backup’ını alırken, “Bare metal recovery” seçeneğini seçeriz, bu ise C sürücüsünün tamamı, işletim sisteminin çalışması için gerekli olan boot partion’lar ve tabiki system state’lerin yedeğinin alınması anlamına gelmektedir.

“Bare metal recovery” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Backup’ların ne kadar süreyle alınacağını bu ekran üzerinden belirliyoruz. Biz her gün saat gece 03:00’da backup alınacak şekilde bir ayarlama yapıyoruz.

Bu alanda;
Back up to a hard disk that is dedicated for backups (recommended) : Microsoft tarafından bizlere tavsiye edilen seçenektir. Backup’ların sadece backup için dedicated edilmiş, diskler üzerine alınması ve saklanması isteniyorsa, bu seçenek seçilmelidir.
Back up to a volume : Backup’ların bir partion üzerine backup’larının alınması isteniyorsa yani D, E gibi işletim sisteminin bulunmadığı bir partion’a backup alınacaksa, bu seçenek kullanılabilir.
Back up to shared network folder : Eğer ağ üzerinden paylaştırılmış, bir klasöre backup alınması isteniyorsa bu seçenekte kullanılabilir. Bu seçenek seçilir ise ilgili alan üzerinde sadece en son alınan backup tutulur, yeni bir backup alındığı zaman, öncekini siler, yani elinizde sadece 1 adet backup olmuş olacaktır.
Biz burada Microsoft tarafından da önerilen, en güvenli seçeneği seçerek devam ediyoruz. İstersek bu tanımlamış olduğumuz disk üzerinde bir partion oluşturarak, D yada E gibi bir isim verebiliriz. Ancak bu şekilde bir partion’a backup alırsak, buda riskli bir durum olacaktır. Buraya ağ üzerinden erişilebilir, yani Administratör’ler yada kötü niyetli kişiler admin hakkına sahip oldularsa buraya ağ üzerinden erişebilirler ve buradaki dosyalarımıza zarar verebilirler. Yada daha farklı bir açıdan bakmak gerekirse, buraya bir sürücü harfi verirsek, yani D – E gibi sisteme bir virüs bulaştığı anda, bu diskimize de zarar verecektir. Dolayısıyla backup’larımızı alırken bir partion yerine sadece backup’lar için dedicated edilmiş, bir alana bir diske yedek almak daha doğru bir yöntem olacaktır. Eğer bu diski sadece backup’lar için ayırırsak Microsoft bu disk üzerine bir sürücü harfi vermeyecektir. Dolayısıyla dışarıdan bu verilere, backup’ı almış olduğumuz diske hiçbir şekilde erişim olmayacaktır. Eğer biz erişmek istersek üzerine sağ tıklayarak sürücü harfi vererek erişebiliyor olacağız. Bir backup için en doğru yöntem, sadece backup için dedicated edilmiş bir disk üzerine backup almak olacaktır.

Bu alanda backup için ayırmış olduğumuz diski bizden göstermemizi istiyor, “Show All Available Disk” diyerek devam ediyoruz.

Daha önce VMware üzerinden oluşturmuş olduğumuz diski seçerek devam ediyoruz.

Gelen uyarıda bu diski formatlayacağını içerisinde herhangi bir veri varsa silineceğini bildirmektedir. Bizim diskimiz yeni olduğu ve içerisinde veri bulunmadığı için gelen uyarıya YES diyerek devam ediyoruz.

Gelen ekranda bu zamana kadar yapmış olduğumuz işlemlerin özeti bulunmaktadır, kontrol ettikten sonra Finish ile devam ediyoruz.

İşlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandı, vermiş olduğumuz saatte otomatik olarak sistemin backup’ını alacaktır.

Backup için ayırmış olduğumuz diskimizi tekrar kontrol ettiğimde, aşağıdaki şekilde yapılandırılmış olduğunu görüyoruz.

Eğer istersek backup saatini beklemektense sistem üzerinden backup başlatabiliriz.
Windows Server Backup ekranı üzerinden “Backup Once” seçeneğine tıklayarak, yapılandırmış olduğumuz scheduled backup ayarlarına göre backup alabiliriz. Backup başlatmak için “Scheduled backup options” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Gelen ekranda “Backup” diyerek backup alma işlemini başlatıyoruz. Oluşturmuş olduğumuz 100 GB’lık alan dolana kadar sistem otomatik olarak her gün backup almaya devam edecek, bu alan dolduktan sonra ise en eski backup’ı silecek, üzerine en son alınan backup’ı yazarak devam edecektir.

Backup aldırma işlemimiz manuel olarak başlatılmıştır, ekran üzerinden ilerlemesini takip edebiliriz.

Backup’ın büyüklüğüne göre işlem süreside uzamaktadır. Bizim backup alma işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandı. “Close” diyerek ekrandan çıkış yapıyoruz.

Windows Server Backup üzerinden tekrar “Backup Schedule” alanına gelerek, burada mevcut backup ayarlarımızı değiştirebilir, yada backup alımını durdurabiliriz.
