Active Directory Recycle Bin özelliği ile silinen bir Active Directory nesnesini geri getirebiliyoruz. Bu özellik Active Directory’i çok sık kullanan değişiklikler ve silme gibi işlemleri yapan sistem yöneticileri için çok önemlidir. Bunun dışında yanlışlıkla silinen bir grup veya kullanıcıyı eski lokasyonuna veya belirtilen farklı bir lokasyona geri alabilmekteyiz. Aynı zamanda sildiğimiz bir kullanıcıyı tekrar geri getirdiğimizde eski grup üyelikleri de geri gelmektedir. Burada bilinmesi gereken bir konu ise Active Directory Recycle Bin özelliği aktif edildiğinde tekrar inaktif edilemeyecektir.
Active Directory Recycle Bin Enable Etme
Active Directory Recycle Bin, varsayılan olarak enabled (aktif) olarak gelmemektedir. Kullanmaya başlamak için enabled duruma getirmeniz gerekmektedir. Bunun için;
Active Directory Administrative Center ekranı üzerinden domain adımızın yazılı olduğu alana gelerek, Enable Recyle Bin seçeneğine tıklıyoruz.

Enable Recyle Bin seçeneğine tıklandıktan sonra karşımıza, Recyle Bin özelliğini aktifleştirmek isteyip istemediğimizi soran bir ekran gelmektedir.
Gelen ekranda Active Directory Recycle Bin bir kez enabled duruma getirildiğinde, disabled duruma geri döndürülemeyeceği bilgisi de yer almaktadır. OK butonuna basarak, Recyle Bin özelliğini aktifleştiriyoruz.

İşlemlerimizi tamamladıktan sonra, Active Directory Administrative Center ekranını yenilediğimizde, sağ alt kısımda bulunan Enable Recyle Bin seçeneğinin pasif hale geldiğini görebiliriz.

Active Directory Recycle Bin’in aktif olup olmadığını aynı zaman da Get-ADOptionalFeature -filter * PowerShell komutunu kullanarak da kontrol etmemiz mümkündür.

Active Directory Recycle Bin Restore İşlemi
Active Directory Recycle Bin özelliğini aktif ettikten sonra, yapımızda bir kullanıcı silerek, bu kullanıcıyı tekrar geri getirme işlemini gerçekleştireceğiz. Windows Sistemler OU’su altında bulunan Necati Erbas isimli kullanıcıyı siliyoruz.

Kullanıcının silindiğini aşağıdaki ekran üzerinde görebiliriz.

Silinen kullanıcı nesneleri Active Directory Administrative Center‘da domain adımızın yazılı olduğu alanda Deleted Objects içinde tutulmaktadır. Sağ üst kısımdaki Tasks alanı altında, Restore ve Restore To seçeneklerini görüyoruz.

Bu seçeneklerden;
Restore, nesneyi silinmeden önceki konumuna geri getirmektedir. Yani nesne, silinmeden önce Active Directory’de hangi Container içindeyse, yine o container içine aktarılır.
Restore To, nesnenin silinmeden önceki orijinal konumu dışında bizim istediğimiz başka bir konuma geri getirmemizi sağlamaktadır.
Biz burada Restore seçeneğini seçerek, sildiğimiz nesneyi eski konumuna geri getirmesini istiyoruz.
Restore işlemini gerçekleştirdikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi, Windows Sistemler OU’su altına tekrar geri geldiğini görüyoruz.
